Zo gezond is de sauna echt

Zo gezond is de sauna echt

Naar de sauna of genieten van uw eigen sauna / infraroodsauna thuis? Grote kans dat iedereen roept: “Lekker ontspannend”. Wat we gek genoeg vergeten is dat de sauna niet zijn carrière begon als gezond voor je geest, maar gezond voor je lichaam. gezondNU haalt deze maand ons geheugen op over hoe gezond de sauna ook alweer is.

Afvalstoffen in je lichaam verlaten niet spontaan je lichaam. Daar is echt vocht voor nodig zodat je het eruit kunt plassen of eruit kunt zweten. In de sauna geef je dit systeem een zetje door flink te zweten. Daarom is extra water drinken ná de saunagang belangrijk. Inderdaad: drink niet te veel water voor de sauna of erna. “Anders worden de afvalstoffen als het ware ‘verdund’ en scheid je er juist minder van uit”, vertelt natuurgeneeskundige Florentine van Vollenhoven.

In landen met koude winters, zoals Finland, vind je letterlijk in elke uithoek een sauna. De verkleumde spieren moeten ontspannen! En die spieren knappen écht op van warmte. En dat geldt niet alleen voor de spieren van topsporters maar ook gewone huis-tuin- en keukenspieren. Osteopaat Manuel van Tintelen: “Het nemen van een sauna / infraroodsauna zorgt er voor dat de spieren eerder herstellen. Om die reden werkt een sauna goed voor mensen met pijnklachten van het bewegingsapparaat.”

Bron: gezondNU, hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche.