• Soorten infraroodstralers

    Infraroodstralers

Keramische stralers

De keramische stralers bestaan uit buizen van 30 à 65 cm lengte en een diameter van 12 à 14 mm, opgebouwd uit witte of zwarte keramiek. De wanddikte van de buis is ongeveer 2 à 3 mm. Keramiek is porcelein, dus klei dat op zeer hoge temperatuur gebakken wordt. In de huls zit een niet samengeperst mengsel van 15 verschillende soorten mineralen, zand en magnesiumoxide. De metalen draadweerstand die zich in de kern van de stralers bevindt is spiraalvormig en meet zo’n 16 m wanneer hij uitgerokken wordt. Elke straler zit in een behuizing die bestaat uit een concave reflector uit gepolijst aluminium.

Tijdens de jaren zeventig werden in Japan de keramische stralers gebruikt in de eerste, gecommercialiseerde infraroodcabines. Het was een afgeleide, veralgemeende vorm van de medische stralers van dokter Tadashi Ishikawa. Het spectrum infraroodstraling dat ze uitzenden benadert het natuurlijke stralingsspectrum van een hete steenmassa zoals in een Indiaanse zweethut of de bekende speksteenkachel. Men spreekt daarom ook van BIO-keramische stralers. Al meer dan 40 jaar bewijzen de keramische stralers wereldwijd hun veiligheid en efficiëntie.

Keramische stralers kenmerken zich door een progressieve opbouw van de verschillende infraroodfrequenties. Ze stralen een zachte, aangenaam aanvoelende en diepdringende energie uit die aanvoelt als een natuurlijke, geborgen warmte.

Straling:
IR-C 78% lange golf
IR-B 22 % midden golf

Incoloy / Magnesium Oxide stralers

Net zoals de keramische stralers behoren de roestvrij stalen, aluminium en Incoloy® stralers tot de groep van de lange en middengolvige donkerstralers. Het aandeel effectieve kortegolfstralen is tot een minimum beperkt en komt pas op het einde van de infraroodsessie aan bod als de straler zijn piektemperatuur bereikt.

De opbouw van deze stralers is bijna identiek aan deze van de keramische stralers maar de huls of buis die de weerstand omringt is respectievelijk uit roestvrij staal, aluminium of Incoloy® . De diameter van de buis is ongeveer 7 mm en de wanddikte 0,3 mm. Binnenin en rondom de spiraalweerstand zit enkel magnesiumoxide die onder druk wordt samengeperst. Op de buitenkant van de metalen buis wordt een dunne laag keramische coating gezet om infraroodfrequenties te bekomen. In tegenstelling tot de keramische stralers kunnen metalen stralers in verschillende vormen gebogen worden. Het is zelfs noodzakelijk om de hulzen in een U of M-vorm te buigen om op die manier de lengte van het element en de temperatuur te beïnvloeden wil me tot dezelfde frequenties komen van een massieve, rechte, traditionele keramische huls.

Incoloy® is een populaire versie van de roestvrijstalen straler. Het Amerikaanse bedrijf Special Metals Corporation is de fabrikant van deze nickel-chroom-aluminium legering en is de eigenaar van de gedeponeerde merknaam Incoloy® . Als dusdanig heeft Incoloy® niks met infraroodstralers te maken maar wordt het als stabiele legering voornamelijk gebruikt voor het fabriceren van electrische weerstanden in de chemische nijverheid. In vele huishoudtoestellen vindt men Incoloy® weerstanden terug, geplooid in allerlei vormen en op verschillende lengtes, voor het opwarmen van water in de afwasmachine en het koffiezetapparaat of het bakken van vlees op een elektrische barbecue. Om heilzame infraroodfrequenties te genereren wordt een gewone Incoloy® weerstand voorzien van een keramische coating en op een specifieke lengte gebracht. Incoloy® stralers zijn er in U en M-vorm en worden ingebouwd in reflectoren. In vergelijking met keramische stralers geven Incoloy® stralers iets minder midden- en kortgolvige infraroodstraling af.

Soort straling:
IR-C 95% lange golf
IR-B 5% midden golf

Full Spectrum stralers

Onze Full Spectrum lampen geven maximum 27% kortegolfstraling af, wat een stuk hoger ligt dan de keramische en metalen buisstralers. Hierdoor kan men het lichaam veel sneller opwarmen en ligt de efficiëntie een stuk hoger, althans in tijd. Een infraroodcabine die uitgerust is met dit type stralers dient niet vooraf opgewarmd te worden en in een tijdsbestek van 15 minuten haalt men dezelfde intense zweetreactie als in een donkerstraler cabine op een half uur.

Kortegolfstralers zouden een diepere inwerking hebben in de menselijke huid, zelfs tot 6 mm diep. Via watergekoelde lampen en in laboratoriumomstandigheden slaagt men erin om temperaturen te ontwikkelen boven de 1650 graden en 80% IR-A te ontwikkelen. Op dode organische materie werden hierbij effectief penetraties gemeten van meer dan 6 mm. Dit zorgt ervoor dat de straling dieper doordringt en ook de spieren en gewrichten beïnvloed. Om deze reden gebruikt men deze stralers vaak voor therapeutische doeleinden. Veel gebruikers ervaren verlichting van pijn in onder andere spieren en gewrichten.

Het voordeel van Full Spectrum is dat de opwarmtijd nihil is. De gebruiksduur per sessie is beperkter in vergelijking met de lange golf stralers gezien de hoge intensiteit van Full Spectrum stralers. Een vuistregel is dat Full Spectrum stralers een therapeutisch karakter hebben, terwijl langegolf stralers meer dienen ter ontspanning.

Soort straling:

IR-A 27% korte golf
IR-B 58% midden golf
IR-C 15% lange golf

DUO stralers

Duo stralers zijn stralers met twee verschillende soorten stralers in één behuizing. In onze Duo stralers vind u een magnesiumoxide stralers én een full-spectrum straler in één.

Het beste van twee werelden dus.

Met een drukknop op de straler kunt u eenvoudig wisselen tussen de twee verschillende soorten.

Triple stralers

Triple heater infraroodstralers bieden u alle type infraroostralers in één armatuur. U kunt tijdens uw infrarood sauna sessie genieten van Keramische, Magnesium Oxide en Full Spectrum stralers.